Recepten uit Oekraïne

Nooit heb ik moeite gehad om de Oekraïense keuken te waarderen. En door de jaren heen heb ik ook veel in die keuken mogen leren. Een aantal recepten heb ik uitgewerkt, soms wel iets voorzien van een Hollandse twist. Hier kun je er mee kennismaken. Geniet van het maken en eten.

Charlotka

Charlotka is een Oekraïense appelcake. 

 

Wat heb je nodig?

6 grote of 12 kleine appels

150 gr rozijnen

1 cup bloem

1 cup suiker

5 eieren

1 tl baking soda

een beetje blanke azijn

(voor de Hollandse twist wat kaneel naar smaak)

 

Hoe maak je het?

  • Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Klop de suiker en de eieren.
  • Zeef de bloem en voeg deze toe. Meng tot een glad beslag.
  • Schep de baking soda als één hoopje op het beslag.
  • Giet daar een scheutje azijn over. De soda begint te bruisen. Hierna door het beslag mixen.
  • Voeg de appels en rozijnen toe. Schep goed om, zodat beslag, rozijnen en appels goed gemixt zijn.
  • Vet een bakblik licht in en bekleed met bakpapier.
  • Doe het mengsel in het bakblik. Strijk de bovenkant een beetje aan, zodat het egaal is.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius (hete lucht oven) in zo'n 30 tot 45 minuten. Na een half uur met een satéprikker controleren of de cake gaar is.

 

Oladji

Voor zowel ontbijt als dessert zijn oladji lekkere en luchtige pannenkoekjes.

 

Wat heb je nodig?

1 cup bloem

1 cup karnemelk

beetje zout

1 ei

1 tl baking soda

een beetje blanke azijn of citroensap

 

Hoe maak je het?

  • Meng bloem, karnemelk, ei en het zout en maak er een glad beslag van. 
  • Schep de baking soda als één hoopje op het beslag.
  • Giet daarover een beetje citroensap of azijn. De soda begint te bruisen. Hierna door het beslag mixen.
  • Laat het beslag een kwartiertje rusten.
  • Doe wat olie of boter in een hete koekenpan.
  • Schep het beslag met een (saus)lepel in de pan en bak de pannenkoekjes op matig vuur.

Op de foto is het gerecht afgemaakt vers rood fruit en een bolletje ijs. IJs kan ook vervangen worden door mascaponeroom en het verse fruit door een fruitcompote. Voor de mascarponeroom meng ik 250 gr mascarpone, 125 ml slagroom en 1 zakje vanillesuiker. Het (rood) fruit voor de compote mix ik naar smaak of beschikbaarheid en laat ik stoven/inkoken zonder toevoegingen.